Friday, January 7, 2011

KeTaM MaSaK LeMaK CiLi PaDi


Bahan - Bahan Nya :-
3 Ekor Ketam
1/4 Biji Nenas (Potong Dadu)
Secawan Santan Pekat
Sebatang Serai Yang Dimayang
Sehelai Daun Kunyit
Sedikit Garam
1/4 Asam Keping
Air Yang Secukupnya

Bahan - Bahan Yang Perlu Di Kisar :-
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
6 Biji Cili Padi
1 Inci Halia
1 Inci Kunyit Hidup

Cara - Cara Penyediaan Nya :-
1. Masukkan serai, daun kunyit dan bahan - bahan yang telah dikisar halus tadi ke dalam periuk. 
2. Masukkan santan pekat dan sedikit air. Kacau sehingga santan betul - betul masak.
3.Bila santan sudah betul - betul masak. Barulah masukkan garam dan asam keping.
4. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika. 
5. Masukkan Ketam dan nenas.
6. Biar sehingga mendidih seketika dan hidangan sedia dihidang.



# 5 Januari 2011

No comments:

Post a Comment