3 Ekor Ketam
1/4 Biji Nenas (Potong Dadu)
Secawan Santan Pekat
Sebatang Serai Yang Dimayang
Sehelai Daun Kunyit
Sedikit Garam
1/4 Asam Keping
Air Yang Secukupnya
Bahan - Bahan Yang Perlu Di Kisar :-
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih
6 Biji Cili Padi
1 Inci Halia
1 Inci Kunyit Hidup
Cara - Cara Penyediaan Nya :-
1. Masukkan serai, daun kunyit dan bahan - bahan yang telah dikisar halus tadi ke dalam periuk.
2. Masukkan santan pekat dan sedikit air. Kacau sehingga santan betul - betul masak.
3.Bila santan sudah betul - betul masak. Barulah masukkan garam dan asam keping.
4. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih seketika.
5. Masukkan Ketam dan nenas.
6. Biar sehingga mendidih seketika dan hidangan sedia dihidang.
# 5 Januari 2011
No comments:
Post a Comment