Tuesday, December 14, 2010

aYaM MaSaK MeRaH iBu

aYaM MaSaK MeRaH iBu

(nama ini diberikan has kerana resepi adalah diturunkan dari ibu saya)

Bahan - Bahan Nya :-
1/2 Ekor Ayam (digoreng sehingga 3/4 garing)
5 Sudu Cili Kering Yang Telah Dikisar
1/4 Asam Keping @ Gelugur
3 Sudu Santan Pekat
1 Sudu Besar  Gula
1 Sudu Teh Garam
5 Sudu Besar Minyak Masak
Lobak Merah Dipotong Dadu
Jagung
Kacang Pis
1 Biji Cili Merah
Daun Sup dan Daun Bawang (ptong sepanjang 2 inci)
1 Biji Bawang Besar Dipotong Bulat - Bulat

Bahan - Bahan Yang Perlu Dikisar :-
3 Ulas Bawang Putih
4 Biji Bawang Merah
2 Batang Serai
1 Inci Hali

Cara - Cara Penyediaan Nya :-
1. Panaskan kuali dengan minyak masak.
2. Tumis bahan - bahan yang telah dikisar sehingga kekuningan.
3. Masukkan cili kering dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan asam keping, santan, gula dan garam. Kacau sehingga santan masak.
5. Masukkan sedikit air supaya bahan tidak hangus.
6. Masukkan ayam dan kacau sehingga sebati.
7. Masukkan lobak merah, jagung, kacang pis, bawang besar, daun sup dan daun bawang.
8. Gaul rata semua bahan tadi dan boleh lah dihidang.



1 comment:

  1. pn azima oi.... betul ke nie..?? Daun Sup dan Daun Pandan (ptong sepanjang 2 inci)

    **Daun Pandan ke Daun Bawang..?????

    ReplyDelete