DaGiNG KuRMa
Bahan - Bahan Nya :-
500grm Daging (potong dadu)
3 Biji Ubi Kentang
25grm Serbuk Kurma
1/2 Cawan Santan Pekat
1 Inci Halia (dihiris halus)
2 Ulas Bawang Putih
3 Ulas Bawang Merah
1 Biji Bawang Besar (dipotong empat)
1 Biji Cili Merah @ Hijau
2 Inci Kayu Manis
2 Biji Buah Pelaga
1 Kuntum Bunga Lawang
2 Kuntum Bunga Cengkih
1 Sudu Teh Gula
1 Sudu Teh Garam
1 Bijik Buah Tomato (dibelah empat)
1/4 Asam Keping @ Gelugur
3 Sudu Besar Minyak Masak
Air Yang Secukupnya
Cara - Cara Penyediaan Nya :-
1. Panaskan periuk bersama minyak masak. Tumis halia, bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
2. Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau hingga naik bau dan masukkan rempah kurma.
3. Pastikan rempah kurma dikacau sehingga garing. Kemudian masukkan sedikit air dan daging.
4. Masak sehingga daging empuk. Kemudian barulah masukkan kentang, bawang besar, garam, gula dan asam keping.
5. Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih.
6. Masukkan buah tomato dan cili merah @ hijau. Kacau seketika dan daging kurma siap untuk dihidangkan.
(kurma yang kurang kuantiti santannya tidak akan membuatkan kita merasa muak untuk memakannya..)
# 11 Disember 2010
No comments:
Post a Comment