SaTaY
Bahan - Bahan Nya :-
2 Ekor Ayam (lapah dan dipotong mengikut saiz yg bersesuaian)
4 Sudu Madu Lebah
20 Sudu Besar Gula
1 Sudu Teh Garam
2 Sudu Teh Asam Jawa
Bahan - Bahan Yang Perlu Dikisar Halus :-
1 Labu Bawang Putih
2 Biji Bawang Besar
1 Inci Halia
1/2 Inci Lengkuas
1 Inci Kunyit Hidup (boleh juga menggunakan kunyit serbuk)
5 Batang Serai
Bahan - Bahan Yang Perlu Disangan @ Digoreng Tanpa Minyak dan Dikisar Halus :-
1 Sudu Teh Jintan Manis
1 Sudu Teh Jintan Putih
1 Sudu Teh Ketumbar
Cara - Cara Penyediaan Nya :-
1. Gaulkan ayam bersama garam dan asam jawa dahulu.
2. Masukkan bahan - bahan yang telah dikisar halus dengan rata.
3. Gaul semua bahan dengan rata sebelum disimpan semalaman sebelum dicucuk.
4. Untuk mendapatkan rasa yang lebih enak. Satey hendaklah dibuat seminggu lebih awal daripada tarikh untuk dibakar. (lebih lama tempoh satay yang diperap, lebih enak rasa satay tu)
(ini adalah proses menyangan ketumbar, jintan manis dan jintan putih)
(bawang besar, bawang putih, serai, halia, kunyit)
(mengikut tok guru yang telah mengajar saya. setiap bahan2 perlu dikisar berasingan kerana sewaktu menggaul bahan perlulah digaul mengikut turutan dari satu bahan ke satu bahan yang lain untuk keenakan rasa satay)
(dulu2 saya buat juga.. hehehe.. tapi sekarang ni.. dah malas nak membasuh banyak bekas.. dan cara ni adalah lebih mudah.. tada.... saya masukkan je semua bahan tu..)
(serai perlu dipotong halus supaya serai menjadi betul2 halus apabila dikisar)
(gaullah semua bahan menjadi rata.. lebih lama anda gaul bahan tu.. lebih rata lah resapan bahan - bahan tu.. yang penting.. sebelum buat kerja - kerja dapur, pastikan tangan anda sentiasa bersih)
(satay yang telah siap dicucuk..)
selamat mencuba...
# 4 Disember 2010
No comments:
Post a Comment